Összjáték



Gyorsan változik körülöttünk a világ, átalakulóban az életünk. Az egyre szerényebb lehetőségek miatt a kísérletező, újító szemlélet, a kreativitás nélkülözhetetlenné válik. Hogyan lehet nagyon olcsó, újrahasznosított anyagokból (pl. szalmabálákból, raklapokból), minimális pénzből szellemes dolgokat kreálni? Miként lehet ésszerűen építeni, minőséget felmutatni, ha csak egy szűk költségvetésből tudunk gazdálkodni? A „KIN” célja, a tervezés teljes folyamatának gyakorlati tapasztalatokon történő átadása és a hallgatók valóságos feladatokba történő bevonása. A hallgatói csoportok közösen, műhelymunkában a kiválasztott ötletterveket a kiviteli tervig viszik tovább. A multidiszciplináris kurzuson a közösségi építészeti projektekben jártas meghívott előadók, szakági tervezők és szakemberek segítségével alkothatnak majd a leendő építészek. A tantárgy nyitott, az előző félévben díjazott alkotók mellé bárki érdeklődő bekapcsolódhat a kurzus munkájába, illetve a szerveződő nyári alkotótáborba. A tantárgy szándéka a hallgatói munkák egyetemi évek alatt történő megvalósítása. Az építőtáborokat, az 1:1-es építést kiváló oktatási eszköznek tartjuk, hiszen a kivitelezés, a gyakorlat által sokat lehet tanulni, fejlődni, közösséget építeni

A KIN többféle programmal jelentkezik: A félév során az őszi „Térnyitás – Ördögkatlan” pavilonok, installációk koncepciójára kiírt pályázat díjazott alkotásait dolgozzuk tovább. A Rogers Iskola környezetének, udvarának átalakítására is várnak tőlünk ötleteket. Hogyan lehet a némileg sivár, alulhasznosított udvart sokszínűvé, nyüzsgővé tenni, élettel megtölteni? Bódvalenkén, egy borsodi, festői környezetben fekvő faluba tervezünk és építünk mélyszegénységben élő gyerekeknek, a felzárkóztató oktatásukat segítő téri installációkat. Fontos a közösség megismerése és bevonása a tervezési- valamint a kivitelezési folyamatokba is.

A KIN azaz Környezetépítés – Installáció tárgy az Építőművészeti Spacializáció kötválja, 3 kreditet ér, és keddenként 17:15–19:00 között tartjuk.

Teamsen megtaláltok ezzel a kóddal: wkg5728, Neptunban pedig ezzel: BMEEPLAQ802

Várunk titeket: Dankó Zsófia DLA (tantárgyfelelős), Dr. habil. Sugár Péter DLA, Péteri Zsolt (doktorandusz), Kiss Gergely (meghívott) a Szociális Lakhatás Műhely oktatói.

kép: megvalósult hallgatói terv, 2022: Cifra Palota a nagykátai iskolaudvaron, építész tervezők: Zoboki Réka és Szakál Emese.

No comments:

Post a Comment